1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

Reizen in de voetsporen van Zarafa

18 aug, 2021 Onderdeel van proses

Column door Agnita de Ranitz

Als voorbereiding op het schrijven van mijn roman Kom Atir kom over de historische voetreis van Zarafa, de eerste giraffe in Frankrijk, maakte ik de reis per auto van Marseille naar Parijs. Ik reed door de Provence, de Rhônevallei, de Bourgogne en de Morvan en probeerde de verbazing te zien in de ogen van de Soedanees Atir bij zijn aankomst in de haven van Marseille, de trots te voelen van de zoöloog Etienne Geoffroy Saint-Hilaire bij het lopen met een giraffe over de statige Cours Mirabeau in Aix, het gejuich te horen van duizenden mensen in de dorpen bij het langskomen van Zarafa. Ik genoot van een glas rosé op een pleintje onder de platanen, speelde met dorpelingen een partijtje jeu-de-boule, bezocht enkele kunstenaarsateliers en dook af en toe een museum in. Zoals elke keer dat ik door Frankrijk reis, was ik ook nu weer onder de indruk van de rijkdom van natuur, cultuur en architectuur.

Na de uitgave van die roman kwam het idee bij me op om een reisgids te maken. Dat werd In de voetsporen van Zarafa, bepaald geen traditionele gids, maar een vol historie, literatuur, kunst en natuur, met bijzondere wetenswaardigheden en leuke pleisterplaatsen op de route, die loopt door schilderachtige dorpjes, langs wijnvelden, en door dichte bossen. Je kunt lezen over de geschiedenis van de oude visserswijk Le Panier in Marseille, hoe Napoleon in Orgon ontsnapte aan de woedende bevolking en waarom nonnen in Lyon met een witte zakdoek naar artsen in Café de la Cloche zwaaiden. Je probeert in Mâcon dezelfde kamer te bemachtigen als de Saint-Hilaire. In de lavendelvelden zoek je het razendsnel fladderende – en zo nu en dan in de lucht stilhangende – kolibrievlindertje en gaat op bezoek bij de schilder Caillebotte.

De 240 pagina’s tellende reisgids bevat meer dan 200 foto’s, tekeningen en gravures. De reisgids is niet alleen interessant voor de lezers van de roman Kom Atir kom. Het is wel een stuk leuker als je de roman gelezen hebt, of hem tijdens de reis leest.

Kom reiziger kom, we nemen de auto en gaan op weg. Bon voyage!

Zit dit jaar een reisje er niet in? De reisgids is ook geschikt om thuis te beleven.

.

Agnita de Ranitz studeerde kunstgeschiedenis en egyptologie aan de Ecole du Louvre en de Sorbonne in Parijs en was werkzaam in het Allard Pierson Museum in Amsterdam. Na haar huwelijk ging zij in Frankrijk wonen. De laatste 20 jaar is ze actief geweest als gemeenteraadslid in haar woonplaats l’ Étang-la-Ville. Haar grote passie is schrijven. Enkele van haar korte verhalen zijn in bundels opgenomen. Haar debuutroman De vrouw op het perron (Uitgeverij Brevier/Aldo Manuzio) verscheen in 2016. Haar tweede roman Kom Atir kom (Uitgeverij De Brouwerij | Brainbooks) verscheen tijdens de Boekenweek van 2020 en was succesvol. Voor meer informatie: https://agnitaderanitz.com/

Reageer