1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

Frankrijk achter de balie

26 okt, 2011 Onderdeel van paysages

Column door Dick Dijs

Zijn Fransen vriendelijk? Jawel! Behalve de ambtenaren. Ik moet zeggen: behalve erg veel ambtenaren. Plus de gendarmes. Ik moet zeggen: erg veel gendarmes. Voor de eerste keer sinds mijn verblijf hier word ik er per brief aan herinnerd dat ik nog geen aangifte voor de inkomstenbelasting van vorig jaar heb gedaan. Ik heb nog nooit aangifte voor inkomstenbelasting gedaan, want in ben hier niet imposable d’impôts. De receptie van het hôtel des impôts wordt beheerd door een potige matrone. Mijn groet wordt niet beantwoord. Ik toon de brief. Zij is vlot van begrip en zegt: “Voor de inkomsten-belasting? U gaat daar zitten en u wacht op uw beurt.”

Daar zitten!

Daar zitten? Zij wijst op vijf aan elkaar gelaste en strak tegen een muur staande stoelen, waarvan er vier zijn bezet. Moet ik me tussen die andere ongelukkigen wringen? Ik zie een andere oplossing. Recht tegenover de balie zijn vier stoelen vrij en wat verderop naar rechts nog eens vijf. Ik denk daar te gaan zitten, maar ik word onmiddellijk terug geroepen. “U gaat daar zitten!” Ik ben lekker stout en blijf lekker staan. Er komen twee vrouwen binnen, wier groet door de matrone niet wordt beantwoord. Hun vraag wel, met een aan snauwen grenzend bevel: “U gaat naar de eerste etage. De trap is daar.” Na tien minuten ben ik het zat. Als het in dit tempo door gaat, sta ik hier over drie kwartier nog. Gegroet!

Vive la France!

Thuis vraag ik de fiscale contactmevrouw telefonisch waarom ik opeens inkomen moet opgeven. Ze zegt dat ze dit adres heeft doorgekregen en vraagt of het mijn tweede huis is. Voor het gemak zeg ik maar ja. Dan moet ik dat aan de keerzijde van de vraagbrief opgeven en dan is het allemaal weer goed. Ik vul een andere reden in: dat ik in Frankrijk niet werk, dat ik hier geen inkomsten heb en dat ik in Nederland belastingplichtig ben en voor het overige: gegroet! Ik heb er nooit meer iets van gehoord. Maar dat chagrijnige brok wijf aan de balie – vive la France! – zal ik nooit vergeten.

Zie ook www.wonennaastgod.nl

  1. 1 Reactie op “Frankrijk achter de balie”

  2. Door ReneS op 31 okt, 2011

    Ik moet zeggen dat ik andere ervaringen heb met de belastingdienst. Ze komen op mijn werk en vullen alles voor ons in 🙂 En als ik een e-mail stuur om de hoogte van mijn vooruitbetalingen te veranderen, krijg ik binnen een uur een antwoord en is het geregeld. Daar kunnen ze in Heerlen nog van leren !

Reageer