1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

Zij moest dus ook een boek…

4 apr, 2013 Onderdeel van proses

Column door Peter Hagtingius

Een van de talloze excentrieke neigingen van journalisten is dat ze ooit een boek willen schrijven. De klassieker ´wie schrijft blijft´, zou dat het zijn? Alsof een beknopt betoog van laten we zeggen 600 woorden niet net zo makkelijk in een mooi plekje op het kerkhof van de letterkunde kan resulteren. Ik ben getrouwd met een journaliste die ook zo nodig een heel boek moest schrijven. Dat is nu verschenen. Het heet ´Opgestroopte mouwen´. Die titel klopt wel, ze loopt altijd met opgestroopte mouwen rond en niet alleen zomers.

Ik hecht eraan vast te leggen hoe erg het is als een journaliste als een soort Tinus Plotseling de ambitie koestert van 600 woorden naar 400 pagina´s over te schakelen. De kortste weg naar oorlog in de huiselijke kring. Mijn honden en ik gingen gebukt onder het ´creatieve proces´ waarvan ik niet weet wat het is. Om de haverklap hoorden we uit de werkkamer de kreet ´Wat een kutboek!´ Daar waren we al bang voor. Ik heb gedurende dat halfjaar wél leren koken.

In die periode raakte ik via de moderne media in contact met Anna, de echtgenote van de thriller-auteur Michael Berg. We deelden onze ervaringen met boekenschrijvers, onwaarschijnlijke lastpakken, en besloten tot een Stichting Slachtofferhulp voor Partners van Auteurs (SSPA). Nog geen reactie op onze subsidieaanvraag bij de uitgevers en het Centraal Boekhuis. Reken maar dat we toch een sponsor vinden.

Mijn echtgenote koos voor een soort kroniek van een vrouwenleven, tegen de achtergrond van maatschappelijke ontwikkelingen. In uitgeverskringen schijnt dit een ´generatieboek´ te heten. Nu weet ik wel dat mijn vrouw een raar leven leidt (anders was ze niet met mij getrouwd), maar een heel boek? Ik heb er iets van gelezen, haar verleden van vóór mijn tijd blijkt toch een bizar verhaal.

Volgens een aantal recensenten is ´Opgestroopte mouwen´ goed. ´t Zal best. Op deze site komt binnenkort ook een vonnis. Wat mij betreft: ik associeer dit boek ook en vooral met een huwelijkscrisis. Ik noteer dit mede uit naam van mijn honden.

 

Peter Hagtingius is hoofdredacteur van Côte&Provence.

Renée Vonk is schrijster en journaliste. Ze is de auteur van de roman Opgestroopte mouwen die vorige maand bij uitgeverij Kok verscheen. Ze beheert de website Kijk, Zuid-Frankrijk!

Reageer