1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

Weg van het zuur!

9 aug, 2013 Onderdeel van plaisanteries

Column door Nikolaas Brandjes

Als het over Frankrijk gaat, kunnen de Franstalige inwoners van Frankrijk nog veel leren van de Nederlanders. Over Franse wijn bijvoorbeeld. De Fransen hebben een niet onaardige kennis van wijn. Maar echt het hele scala van de Franse wijnen kunnen overzien, of dit kunnen afzetten tegen andere wijnscala’s: Italiaans, Spaans of die van de Nieuwe Werelden… Nee, dat gaat hen boven de pet. Daarvoor heb je toch echt een Nederlander nodig, Of een Belg dan wel een bepaald soort Engelsman. Maar liever een Nederlander. Want die wil gewoon helpen.

Saint -Trou

Een Belg of een Engelsman kan geneigd zijn te denken, dat de Fransman zelf maar moet bepalen of hij onderwijs wil krijgen in de breedte van het Franse wijnassortiment. Ja, hallo! Dat is niet helpen. Dat is mensen rond laten wentelen in onwetendheid, terwijl er zoveel rijkdom is. Wij helpen dus. En niet alleen met wijnkennis. Ook in geografische kennis blinken wij uit. Dat zal elke Fransman die in Nederland woont, kunnen bevestigen. “Ja, jullie Nederlanders vragen altijd: ‘Zeg ben jij dan ook wel eens geweest in dit-of-dat-dorpje?‘ Maar nee, daar ben ik nooit geweest. Ik heb zelfs nog nooit van gehoord Saint-Trou. Ligt het niet per ongeluk in België?”

Waar het leuk is

Kijk daar ga je weer: de Nederlander is er wel geweest. Weer een moment voor de Fransman of Fransvrouw om wat te leren. Ook leren waar je niet moet zijn als Fransman in Frankrijk. Als geen Nederlander ooit begint over –ik noem iets deprimerends– de Sologne, dan zou je als bewoner van die droeftoeterij onder Orléans je conclusies mogen trekken. Weg van hier! Ik spreek vloeiend Frans, dus waarom niet wonen en werken waar het wel leuk is? En waar is het dan leuk? Nou, waar de Nederlanders zijn; daar is het leuk. Vooral, daar waar de Nederlanders elk jaar weer terugkomen. Zo simpel is het. Of het nu gaat om wijn of zijn: Nederlander in de buurt, uw leven wordt ontzuurd.

Nikolaas Brandjes is tekstschrijver. Hij heeft bijgedraven aan de vormgeving van website Schrijver in Frankrijk.

 

Reageer