1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

Eeuwige kermis – Claire Polders

12 nov, 2013 Onderdeel van besprekingen

Bespreking door Schrijver in Frankrijk

Een paar avondjes voor het slapen gaan was ik even helemaal in Holland. Ik las de roman Eeuwige kermis van Claire Polders. Ik was niet in alleen in Holland (ja, “Holland”) ik was ook in haar verhaal. Ze nam me mee naar een stadje – of groot dorp – genaamd Paradijssel, gelegen aan de Zuid-Hollandse IJssel (genre Krimpen aan de IJssel), dat ze afschildert als een soort miniatuurmodel van onze huidige hype-maatschappij. En ze doet dat goed. Wat mij betreft had ze zelfs nog wat bijtender mogen zijn en nog heftiger de ‘kwajeriken’ mogen hekelen. De ‘kwajeriken’ die van de hele wereld een grote ordinaire markt, of kermis, maken, om het – wat ? gèèèèld, natuurlijk. We doen allemaal mee – zeker – maar er zijn er die meer van deze vulgariteit profiteren dan anderen.

Ik houd van boeken die nu eens niet zeuren en zaniken over zichzelf ontplooiende mensen. Hier is de hoofdpersoon een vrouw, ze heet Julia, die zich maatschappelijk betrokken weet en zich op politiek vlak inzet – zoveel nobeler en hoogstaander dan dat navelgestaar van intussen allang uit-ontplooide ouwe lui waar ze je in sommige “psychologische romans” mee vervelen.

Het verslag van de dood van Julia’s vader is treffend weergegeven: eerlijk, zonder overdreven sentimentaliteit. Je leest het en je zegt: ja, zo zal het zijn. Is dat niet wat je als schrijver het liefste wil, dat mensen beamen ? En dat doe ik. Ook stuitte ik op interessante metaforen : “haar leven leek ontrafeld” en even verderop : “dan hadden die draden samen een kleurrijke doek gevormd die ze om haar schouders sloeg wanneer ze iets over zichzelf moest vertellen”… Kortom, een onderhoudend boek dat ik kan aanraden. En zo Hollands ! – als misschien alleen geschreven kan worden door iemand die doorgaans in het buitenland woont en die daar aan Holland-in-de-verte denkt. Claire Polders woont in Parijs. Ze is een «schrijver in Frankrijk».

Eeuwige kermis door Claire Polders verscheen in oktober 2011 bij uitgeverij De Geus.

 

 

Reageer