1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

Festival van de Franse film

2 nov, 2013 Onderdeel van paysages

In de regel weer ik reclame. Waar ligt de scheidslijn tussen reclame en informatie? Mocht het onderstaande reclame zijn, dan zeg ik: Une fois n’est pas coutume. Ik zelf beschouw het als broodnodige informatie. Nederland wordt overspoeld met rommel uit Amerika – niet alléén rommel, maar wel véél rommel. Nederlanders gaan er een raar en lelijk koeterengels (of anglo-dutch) van wauwelen. Hier moet een tegenwicht worden geboden. Laat het gewicht dat we op de andere schaal leggen een kunstexpressie zijn uit een ander taalgebied. Het Franse taalgebied. Hier Frans, daar Engels – ja, laat het een het ander opheffen, zodat we weer gewoon goed, netjes Nederlands gaan praten. En goed, netjes Nederlands heeft nooit Frans afgeleide zinswendingen en uitdrukkingen geschuwd. Enfin, dit is zomaar een gedachte. Neem het met een korrel zout (maar niet helemaal). Nee, als gezegd informatie: de Fransen maken prachtige films – films die buiten Frankrijk niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Spits daarom de oren en hoor wat ik rondbazuin: in Groningen, Amsterdam en Den Haag worden volgende week een serie Franse films vertoond die een enthousiast bezoek absoluut waard zijn. Hieronder volgt het persbericht dat de organisatoren mij toestuurden.

Persbericht

Van 6 t/m 13 november vindt in ForumImages in Groningen voor de zeventiende keer hét festival van de Franse film, Ciné Premières plaats. Na het succes van het Franstalige drama Amour afgelopen jaar en de kaskraker Intouchables, kan er binnenkort een week lang genoten worden van nog meer Frans moois.

Het wordt een week vol Franse cinema in Groningen, Amsterdam en Den Haag. Het programma bestaat uit een mix van Franse films die nog onbekend zijn bij het Nederlandse publiek, hoogtepunten van de Franse filmproductie van het afgelopen jaar, avant-premières, prijswinnaars en filmklassiekers.

Hierbij enkele aanraders. In 11.6 is acteur François Cluzet, die iedereen nog kent uit de kaskraker Intouchables, te zien als overspannen geldtransporteur die er met 11,6 miljoen vandoor gaat. Een oma die dealt in drugs, wie wil dat nou niet? Je moet toch iets verzinnen om brood op te plank te krijgen, zo vindt deze banketbakkersvrouw in de film Paulette. In La cage dorée spat de humor en het zuidelijke temperament van het doek af. De in Parijs wonende Portugese familie Ribero erft plots een grote hoeveelheid geld én een prachtig huis in Portugal. Hun werkgevers en vrienden zijn hier minder blij mee, want zij zijn bang de steun en toeverlaat van hun geliefde echtpaar kwijt te raken.

Naast alle prachtige films die vertoond worden tijdens het festival, biedt Ciné Premières ook enkele speciale evenementen. Zo is het eerste seizoen van de Franse successerie Braquo te bewonderen. In deze weerzinwekkende, rauwe thriller wordt de grens tussen goed en kwaad steeds vager.

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het festival wordt er op 12 november een Soirée Filles (in de volksmond Ladies Night) georganiseerd. Deze avond is speciaal voor de vrouwelijke filmliefhebber! Alle dames worden ontvangen met een welkomstdrankje, vervolgens kan er wat lekkers geknabbeld worden tijdens de film Les coquillettes. Napraten kan onder het genot van een borrel en als aandenken krijgt iedereen een goed gevulde goodybag mee naar huis.

Op 11 november vindt er een speciale kortfilmdag plaats, gevuld met veertien mooie kortfilms uit het Franse taalgebied. De regisseurs van deze films zijn uitgenodigd om een inleiding te geven. De avond krijgt een feestelijke afsluiting, mét prijsuitreiking! Zowel het publiek als de deskundige jury die bestaat uit Johan Klungel (regisseur Nederlandse Oscarinzending Super), Miklos Kiss (docent Filmwetenschappen, RUG) en Roxane Schreiber (oud-organisator kortfilmcompetitie Ciné Premières), zal een stem uitbrengen op deze avond.

Groningse studenten kunnen tijdens het festival op vertoon van hun studentenkaart voor slechts vijf euro naar de film.

Het programma is op 17 oktober bekend gemaakt. Kijk voor meer informatie op onze website: www.cinepremieres.nl of op de website van het filmtheater bij jou in de buurt.

Ciné Premières

Groningen, ForumImages – 6 t/m 13 november

Amsterdam, De Uitkijk – 7 t/m 13 november

Den Haag, Filmhuis Den Haag – 7 t/m 13 november

 

 

Reageer