1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

Clafoutis

18 aug, 2014 Onderdeel van paysages

Column door Martijn Couwenhoven

Zonder een pan aan te raken reisde ik de afgelopen maanden door een halve meter hoge stapel Franse kookboeken. Ik doorliep ontelbare bladzijden met evenzoveel recepten. Neem alleen al de 1000 klassiekers in Cuisine van Françoise Bernard en het 2639 gram wegende De kunst van het koken van Julia Child.

Waar te beginnen? Ik had geen idee.

Tot de reis me naar de Limousin bracht, de boerenstreek van veeteelt en uitgestrekte weilanden. Want al die boeken blijken één ding gemeen te hebben, in de diversiteit van de Franse keuken blijkt er steeds één gerecht terug te keren. Het is bovendien makkelijk te bereiden en dus ideaal voor de beginnende thuiskok die ik was: Clafoutis, een desert met kersen, maar ook andere fruitsoorten zijn mogelijk.

De basis is een soort pannenkoekenbeslag. Als de boerin geen boodschappen meer in huis had, of gewoon geen inspiratie, dan was er op het erf altijd wel een ei op te scharrelen en een koe in de buurt voor wat melk. Met een schep suiker en een restje bloem van achteruit het keukenkastje was het beslag klaar. Bovendien hingen in de boomgaard nog wel wat kersen rond, die met pit en al in het beslag gingen. De pit geeft het toetje letterlijk meer pit.

Dus ik aan de slag. En het sloeg aan, de frambozenvariant met limoenrasp is inmiddels het favoriete toetje van mijn zoon en dochter.

Al snel bleek dat clafoutis meer is dan een toetje. Vervang fruit door groenten, en suiker door kruiden en je hebt een hartige taart. Zelfs chef-kok Alain Ducasse heeft een clafoutis met aubergines in zijn kookboek opgenomen. Daar is dit recept een variant op.

Clafoutis met aubergines en geitenkaas

2 eieren

85 gram bloem

200 ml volle melk

2 tomaten

2 witte uien

1 teen knoflook

1 kleine aubergine

1 zachte geitenkaas

tijm

oregano

2 eetlepels olijfolie

zout en peper

Verwarm de oven voor op 180 °C en zet een plaat van Charles Aznavour op.

Pel en snipper de uien. Snij de aubergine en de tomaat in kleine blokjes. Hak de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een pan en smoor de uien 3 minuten. Dan de aubergine, tomaten en knoflook erbij en bak het geheel nog 5 minuten. Zout en peper en snufjes kruiden naar smaak toevoegen.

Mix in een kom de eieren, melk en bloem tot een soepel beslag. Draai Charles om. Beboter een ovenschaal van ongeveer 18 x 10 cm of twee ronde ovenschaaltjes met doorsnee van 16 cm. Verdeel het auberginemengsel over de schaal(tjes). Snijd de geitenkaas in plakjes en bedek het auberginemengsel. Giet het clafoutisbeslag eroverheen.

Bak de clafoutis 25-30 minuten in de oven. Zet Charles harder en neem een glas wijn.

 

Martijn Couwenhoven is schilder en auteur van korte verhalen. Verhalen van hem verschenen in de bundel Gouden tijden, zwarte bladzijden samengesteld door Abdelkader Benali n.a.v de Boekenweek 2013 en in de bundel Mooie familie (uitgeverij Afdh, 2014). Hij was ook samensteller/recensent boekenrubriek Franse literatuur in het tijdschrift En France en schrijver van artikelen voor het tijdschrift Leven in Frankrijk

 

Reageer