1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

De schatkaart van Monet – Martijn Couwenhoven

10 nov, 2014 Onderdeel van besprekingen

Bespreking door Schrijver in Frankrijk

Martijn Couwenhoven heeft een interessant kinderboek geschreven. Het verhaal draait om een opmerkelijk gegeven: het verblijf van de grote Franse impressionist Monet in Zaandam. Dat was in het jaar 1871. Het was een verblijf van vier maanden, het inspireerde Monet tot het schilderen van maar liefst 24 schilderijen. Dit is voor het Zaanse meisje Eva een openbaring, vooral wanneer ze ontdekt dat sommige dingen die op Monet’s tableaus voorkomen nog steeds bestaan. Het blauwe huis bijvoorbeeld van La maison bleue, een van Monet’s beroemdste werken. Goed, het huis is nu wit, maar het is hetzelfde huis. Eva moet na de vakantie een spreekbeurt houden. Ze wist eerst niet waarover. Nu wel, over Monet in Zaandam. Met de blinde jongen Joep gaat ze op zoek naar zoveel mogelijk informatie. Hierbij beleven de twee kinderen van alles en nog wat.

Ja, een goed kinderboek. Kinderen maken kennis met een aspect van de Franse cultuur. Sterker nog, kinderen (en volwassenen!) worden aan het denken gezet, met name over wat “zien” betekent. Martijn Couwenhoven is zelf een schilder, hij kan het weten: we zien wat we hebben leren zien, omdàt we hebben leren zien. Schilderijen van grote meesters scherpen onze blik. Maar ons “zien” wordt vooral verrijkt door kennis. Als je weet welke vissen in de Zaan rondzwemmen – allemaal verschillend – gaat de Zaan er anders uitzien. Wanneer Eva hier door haar vader op wordt gewezen, gaat ze het over “verrekijken” hebben (samenvoeging van “verrijken” en “kijken”). En als het nu eens niet alleen je ogen zijn die zien, maar ook je hart? Je mag dan nog zo’n bedreven kunstschilder zijn, wanneer in je werk niet iets van je hart is te herkennen, is het waardeloos. De schatkaart van Monet is een goed kinderboek omdat het op zeer toegankelijke wijze, levendig en met de nodige dosis humor, kinderen de ogen opent voor de schoonheid van het alledaagse. Een blauw huis, een sluis, water – gewoon in Zaandam. Monet raakte er niet over uitgeschilderd.

De schatkaart van Monet bevat leuke, passende illustraties door Xantha-Iris Vorst.

 

Martijn Couwenhoven is schilder. Naast De schatkaart van Monet (Uitg. Oevers, 2014) schreef hij ook korte verhalen, waarvan sommige zijn verschenen in de bundel Gouden tijden, zwarte bladzijden, samengesteld door Abdelkader Benali n.a.v de Boekenweek 2013, en in de bundel Mooie familie (uitgeverij Afdh, 2014). Hij was ook samensteller/recensent boekenrubriek Franse literatuur in het tijdschrift En France en schrijver van artikelen voor het tijdschrift Leven in Frankrijk. Voor meer informatie: www.martijncouwenhoven.nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. 1 Trackback(s)

  2. 11 nov, 2015: De schatkaart van Monet « Uitgeverij Oevers

Reageer