1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

Het vergeten verhaal – Charles den Tex & Anneloes Timmerije

6 mei, 2015 Onderdeel van besprekingen

Bespreking door Schrijver in Frankrijk

De titel is lang: Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd (De Geus, 2015). En het boek is dik. En dat is fijn, want er wordt een mooi verhaal in verteld. Over een vliegenier, Guus Hagers, die net voor de inval van de Japanners in Nederlands Indië naar Australië wordt ontboden voor een missie. Hij heeft zijn jonge vrouw, Lienke, achter moeten laten, en drie jaren lang zijn ze van elkaar gescheiden, want hij kan niet meer terug. Lienke maakt de verschrikkingen van de Japanse bezetting mee, Guus wordt als gevechtsvlieger ingezet in de strijd tegen de Japanners. Gedurende de drie jaren dat hij in Australië zit krijgt hij te maken met de onderhandse manœuvres van sommige hooggeplaatste Nederlandse politici in ballingschap ter voorbereiding van het nieuwe, naoorlogse bestel in Indië. Het duurt lang voordat Guus Hagers door heeft wat er gaande is, hoe ze hem manipuleren en hoe ze hem in een gevaarlijk spel proberen te betrekken. Dit maakt het boek spannend.

Het verhaal is op ware gebeurtenissen gebaseerd. Bekende persoonlijkheden spelen een actieve rol: Hubertus van Mook, ex-minister van kolonieën, generaal van Oyen, generaal Spoor, de moedige mevrouw Tjarda van Starkenborgh Stachouwer… We lezen over het drama van drie vliegeniers die valselijk van landverraad werden beschuldigd. Er wordt gezocht naar een buidel vol diamanten die bij een noodlanding verdween. En wat zou het verhaal zijn geweest zonder Marja, de bloedmooie spionne? We verplaatsen ons van de koperkleurige uitgestrektheden van het droge Australië met zijn steden, Melbourne, Canberra, en zijn vliegbases, naar het onstuimige groen van Java met zijn jappenkampen – heen en terug. Totdat Guus en Lienke elkaar na drie jaar terugvinden. Kortom een kleurrijk, spannend, goed geschreven verhaal. Waar gebeurd ook nog.

Mijn lievelingspersonage is een honje, een terrier genaamd Jippy. Guus neemt hem als het maar even kan mee op zijn vluchten. Hij mag dan op zijn schoot zitten. Als het echt niet anders kan, maakt hij hem aan een kleine parachute vast, en laag over de boerderij van vrienden scherend, laat hij hem uit het vliegtuig vallen, waarna het beestje doodgemoedereerd naar beneden zweeft totdat het met beide poten veilig op de bodem staat. Ook Jippy heeft echt bestaan.

 

Charles des Tex en Anneloes Timmerije wonen in Frankrijk. Hij is een bekende thrillerschrijver. Voor Schijn van kans (2002), De macht van meneer Miller (2003) en CEL (2008) won hij De Gouden Strop. Zij is van huis uit journalist en auteur van literaire en historische non-fictie. In 2005 maakte ze haar fictiedebuut met de verhalenbundel Zwartzuur. Hierop volgden de roman De grote Joseph (2010) en de verhalenbundel Slaapwandelen bij daglicht (2012). Haar boeken onvingen lovende kritieken.

 

 

 

Reageer