1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

Le Manège

17 jun, 2015 Onderdeel van poésies

Ineke Holzhaus brengt een groot deel van het jaar door in de Berry. Ze is schrijver en theatermaker; acteerde, schreef en regisseerde bij diverse theatergezelschappen, maakte hoorspel voor radio en de HoorSpelFabriek en publiceert gedichten. Sinds jaren presenteert ze The Maastricht International Poetry Nights. In de OBA in Amsterdam leidt ze het poëzieprogramma Poëzie op zondag. In 2008 debuteerde ze met de dichtbundel Hond in Pompeï. In 2011 verscheen de bundel Waar je was. Onlangs publiceerde uitgeverij Azul Press haar nieuwste bundel, Bovengronds. Dit gedicht schreef ze naar aanleiding van een bezoek aan Toulouse. Ze bracht er vorig najaar een paar mooie dagen door, en op weg naar Les Abattoirs, het museum voor moderne kunst, stuitte ze op een bijzondere draaimolen, Le Manège. De draaimolen werd opnieuw opgetuigd in hout, leer en metaal.

 

Vaarwel kleeft aan de raderboot van le Manège –

een houten krokodil en een rinoceros geslagen

uit metaal – de schroeven zichtbaar – sluimeren

 

de prille moeder tilt een been boven haar fiets

zodat ze even een geslacht van ijzer heeft

 

haar kind met helm wordt uit het ergonomisch

kunststof zitje opgetrokken, de moeder zoekt –

 

kiest deze Mississippiboot, het blauwe tuig

wordt aangespannen, haar kind vaart weg

 

geen groter eenzaamheid dan hier naast

een reuzenmier te zijn alleen gelaten in

vroeger tijd, ik zie mij draaien, o dat ik daar –

 

het kind zwaait zijn bedwongen angst naar

haar mobiel en zij zendt hem de wereld rond.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reageer