1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

De Franse achterneef

26 jan, 2017 Onderdeel van plaisanteries

Column door Caspar Visser ’t Hooft

Er is een tijd voor alles, nu eens grote bezorgdheid over gang van zaken in de wereld, dan tijd voor een lichtere noot. Want ja, het leven gaat verder, de wereld draait door, er worden kinderen geboren, er gaan mensen dood, scheepjes verwelken, bloemetjes vergaan (of was het andersom?) en de liefde blijft bestaan, altijd zo geweest, zal wel altijd zo zijn – een snik, een glimlach… Mensen, ik hou het vandaag bij een glimlach. En ik denk aan een interview dat ik laatst op de radio hoorde. Ik zat in de auto, ik reed door de meest troosteloze streek van Frankrijk (de Santerre, dat ligt tussen St Quentin en Amiens: een streek zo plat als een schol, land van de suikerbieten), maar ik luisterde met plezier naar … de Franse achterneef van Donald Trump.

Een interview met France Bleu. Robert Trump woont in een dorp van achthonderd inwoners even buiten de stad Mayenne. Ik ken deze stad, ik ben er eens doorheen gereden, er valt net zo weinig bijzonders te zien als links en rechts van de weg die zich kaarsrecht voor me uitstrekt. Daarom geen toeristen, geen Parijse dagjesmensen – kortom wat je noemt de France profonde. Ja – zegt Robert tegen de interviewster, in theorie is Donald Trump de achter-achter kleinneef van mijn overgrootvader. Ik weet het niet honderd procent zeker, maar we moeten wel ergens een gemeenschappelijke voorvader hebben. De familie komt oorspronkelijk uit Manchester, in Engeland. En verder heeft hij rood haar, net als ik, voordat het wit werd. Ik werd altijd ‘le roux’ genoemd. Robert vertelt dat sinds Donald Trump aan de Amerikaanse verkiezingsstrijd mee was gaan doen, iedereen in het dorp grapjes maakt. Robert is gek op oude motorfietsen. Hij komt graag een beetje rondneuzen in de werkplaatsen van ‘de grote stad’ (de agglomeratie van Mayenne telt 30.000 inwoners). En als ze hem dan zien aankomen, roepen ze: ‘Hé, daar komt Donald!’ En de buren spreken hem steevast aan met ‘Monsieur le président’. Niet dat hij nu per se voor Donald Trump zou hebben gestemd, hij vindt Hillary Clinton ook een braaf mens.

Of Donald Trump weet dat hij in Frankrijk een neef heeft zitten? Dat kan Robert niet met zekerheid zeggen – wel dat zijn vader dertig jaar geleden een brief ontving van ene Donald Trump. Hij was vermoedelijk op zoek naar gegevens in verband met een genealogisch onderzoek. De vader van Robert maakte de brief open, en toen hij zag dat die door een ‘Donald’ was ondertekend, legde hij hem meteen weer weg. Hij zei dat hij niet voor een ‘Mickey’ wilde worden aangezien. Hij kon geen Engels.

Dat was het. In de achteruitkijkspiegel zie ik een helm naderen. Een motorrijder, die op een gelegenheid wacht om me in te halen. Niet Robert, daar is hij te jong voor – zie ik wanneer de motard langs zoeft. Robert, die drinkt een glaasje bij zijn buurman, terwijl zijn vrouw Solange thuis het eten klaarmaakt, een blanquette de veau of een stoofschotel. Op de president! – zegt Gaston, de buurman. De president, dat is Robert. Niet Donald, daar, in dat gekke Amerika.

 

  1. 1 Reactie op “De Franse achterneef”

  2. Door J. Kosters op 26 jan, 2017

    Toch geen familieband tussen de Trumps en onze admiraal Tromp hoop ik.

Reageer