1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

Schraper

3 okt, 2018 Onderdeel van poésies

Willem van Toorn is dichter, romancier en vertaler. Hij heeft vele werken op zijn naam staan. Voor de dichtbundels Het landleven (1981) en Eiland (1991) ontving hij respectievelijk de Jan Campertprijs en de Herman Gorterprijs. In 2010 ontving Van Toorn de Groenveldprijs van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor zijn bijdrage aan het debat over groene ruimte. In 2015 zijn twee nieuwe boeken van hem verschenen, een biografie van de uitgever Querido (Emmanuel Querido, een leven met boeken, Querido, 2015) en een essaybundel over Europese landschappen en de vrije markt, Zolang deze heuvels van aarde zijn, met foto’s door Ineke Holzhaus. Willem van Toorn woont in de Berry. Dit gedicht is een primeur. Het drukt grote verwondering uit: wat is het Franse landschap toch oud, en hoe onvoorstelbaar lang bewoond !

 

Voor Fons Elders

 

Tussen het net voor het tuinpad gebrachte grint

verstopt een teken van zo’n vijftigduizend jaren

terug in de tijd: onmiskenbaar een schraper,

viervlakkig stenen mes, zorgvuldig scherp gebikt.

 

 

Een boodschap uit het dodenrijk. Het aanraakbare ding

dat hier naast mijn papier op tafel ligt wordt weer

door nauwelijks nog menselijke handen bewerkt,

nu, om huiden na de jacht draagbaar te maken

 

tegen de koude. Snijvlak. Duizeling

in de ruimte die tijd heet. Plotseling

staan steenhouwer en ik door elkaar heen

en kan niets meer voorbijgaan wat er is.

 

Reageer