1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

De wereld als leugen – Paul Gellings

19 feb, 2019 Onderdeel van besprekingen

Bespreking door Schrijver in Frankrijk

In zijn nieuwste roman, De wereld als leugen, haalt Paul Gellings het navel-starende Nederlandse media-clubje over de hekel. Wanneer de weinig succesvolle schrijver Milan Hartwich onverwachts in aanraking komt met de bekende, over het paard getilde TV-presentatrice Myra Melchior en zij hem meeneemt naar het Amsterdamse boekenbal, komt zijn leven in een stroomversnelling terecht. Milan is een dromer, hij stelt hoge eisen aan het literaire gehalte van de letteren, het een gaat vaak met het ander samen. Omdat hij er in zijn leven zielsalleen voorstaat, is hij een makkelijke prooi. In de wereld waar Myra Melchior voor staat, draait alles om cijfers: kijkcijfers, verkoopcijfers. En om schijn en imago. Je kunt maar het beste op een veilige afstand blijven van dat in-vulgaire milieu, bijvoorbeeld door gewoon niet naar televisie te kijken. Makkelijk gezegd, Milan raakt erdoor gefascineerd. Er is iets in Myra dat hem aantrekt, misschien zelfs ontroert. Zoekt hij de kwetsbare mens in haar? Deze vraag blijft je bij het lezen bezighouden, krijgt geen antwoord: goede romans hebben een open einde. Wel denk je: arme Milan. En misschien ook: nog armere Myra.

Het boek is een heerlijke satire. Het hardst moest ik lachen bij de beschrijving van een boekpresentatie in een trendy boekwinkel. Wanneer bij het verorberen van de hapjes allerlei brave mensen zogenaamd intelligente vragen stellen: “U schrijft zo mooi, maar waarom zo treurig?” of “Meneer Hartwich, wat zoekt u in het schrijven?”, of opmerkingen maken zoals: “Meneer Hartwich, we wilden u graag feliciteren met uw mooie boek, maar we kopen het niet, want ziet u, wij lezen het léven”. Kortom, ik kan iedereen De wereld als leugen aanbevelen. Goed geschreven, er zit vaart in, het werkt op je lachspieren, al blijft ook een zwaardere toon donker mee-resoneren: ondergang…

 

Paul Gellings is dichter, schrijver en vertaler. Paul Gellings is door het Franse ministerie van Cultuur onderscheiden voor de manier waarop hij al sinds bijna veertig jaar de Franse taal en cultuur onder de aandacht brengt. De wereld als leugen verscheen 2018 bij Uitgeverij Passage.

 

 

Reageer