1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

Ik zie je – Michael Berg

28 dec, 2019 Onderdeel van besprekingen

Bespreking door Peter Hooft

Iedere liefhebber van meeslepende thrillers verheugt zich altijd op een volgende van Michael Berg. Won in 2013 De Gouden Strop (voor de beste thriller van het jaar) met zijn Nacht in Parijs. Ik was ervan overuigd dat hij die prijs vorig jaar opnieuw zou veroveren met zijn boek Broertje. Héél beknopt: drie doden onder wie een Nederlandse oud-politicus in een Zuid-Franse villa, de zus van de verstandelijk beperkte Nederlandse verdachte vliegt in en dan begint het voortreffelijk geschreven verhaal. Wat je noemt zo’n ‘pageturner’ met als extra een meer dan maatschappijkritische annotatie. Ik wist: dit is ‘m, voor die Gouden Strop. Nee dus. Misschien was mijn oordeel een beetje verduisterd doordat ik zelf in Zuid-Frankrijk woon en veel herkende. En ik had natuurlijk niet álle recent verschenen thrillers gelezen.

De nieuwe Berg heeft de bij voorbaat intrigerende titel Ik zie je. Doordat Berg niet anders kan dan uitstekend schrijven en het verhaal zich afspeelt in de Vaucluse, ook min of meer bij mij om de hoek, dacht ik: kom maar op, graag!

Ik vind dat Ik zie je een paar procenten minder is dan Broertje. Dat heeft in de eerste plaats met de ‘invalshoek’ te maken. Qua idee en uitgangspunt is Broertje met een verdachte autist een stuk origineler dan een schrijfster met zo’n ‘writersblock’. Ik heb in beginsel een hekel aan zulke types. Ga gewoon aan het werk, dat moeten ze aan de lopende band in de fabriek ook, toch? Writersblock, luxe-probleem. Maar dan die Berg in Ik zie je.  Een Engelse autrice die even niks meer weet te verzinnen en tijdelijk naar de Vaucluse verkast om daar aan de voet van de Mont Ventoux wat te peinzen. Er staat daar een verrekijker en ze is als voyeur getuige van gewelddadigheid bij buren. In het vervolg van het verhaal is Berg dan toch weer op z’n best. Spanning en psychologie, de kenmerken van zijn oeuvre. Ondertussen vertelt hij ook over zijn beleving van de Vaucluse en de mensen die hij er tegenkomt. Natuurlijk niet als zo’n ‘travelguide’.

Ik vind Ik zie je niet de beste Berg. Maar dat vind ik ook van de Mont Ventoux. En kom er maar eens tegenop.

Ik zie je, uitgeverij House of Books. Prijs € 21,99.

Reageer