1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

Jules Verne

6 apr, 2020 Onderdeel van paysages

Column door Michiel Hendryckx

In Amiens, de stad waar hij een groot deel van zijn leven woonde, zijn nog veel sporen van Jules Verne (1818-1905). Maar niks – zelfs zijn huis niet – kan wedijveren met zijn laatste rustplaats. De schrijver die als een bezetene uitbreekt, uit de dood herrijst. Beeldhouwer Albert Roze gebruikte voor de gelijkenis het dodenmasker van de visionair. Verne was niet de magiër die zijn fanatieke aanhang ook vandaag nog in hem ziet. Hij was door en door een product van die wonderlijke 19de eeuw. Toen de beschaving in een nooit eerder geziene versnelling terechtkwam. Vernes romans zijn de superieure illustratie van die broeierige tijd. De mens die zijn grenzen eindeloos verlegt. Die rond de wereld reist in 80 dagen, die afdaalt naar het middelpunt van de aarde, die in het diepste van de oceanen duikt, die in een gemakkelijke zetel naar de maan vliegt. 

De schrijver is zijn oeuvre. In Nantes geboren in een milieu van reders monstert de elfjarige aan op de lange omvaart. Door zijn vader met een loodsboot net na afvaart van boord gehaald, bekent Jules dat hij in Indië voor zijn nicht een halssnoer van koraal ging halen. Nauwelijks drie jaar later trouwt de bewonderde Caroline. Verscheurd vlucht de dromer naar Parijs om rechten te studeren en geraakt er in de ban van het theater. Aan een vriend schrijft hij: ‘… je pars puisqu’on n’a pas voulu de moi, mais ils verront de quel bois était fait ce pauvre jeune homme qu’on appelle Jules Verne.’ Na zijn studies weigert hij aan de balie te gaan. Schrijven is zijn roeping. Nauwelijks 17 sleurt hij zijn lezers mee in zijn onsterfelijke verbeelding. Het succes komt meteen, de rivaliteit is ongezien. Jules Verne leeft in de gouden dagen van de roman. Balzac, Hugo, Flaubert, Zola. De heilige erkenning blijft uit. Tevergeefs wordt hij driemaal voorgedragen voor de Académie française.

Wie zijn de ware onsterfelijken? Zij die erin slagen voor altijd hun graf te verlaten.

Michiel Hendryckx is een gerenommeerde Vlaamse fotograaf, schrijver en reiziger. Bij uitgeverij Manteau verscheen het reisverslag Twee ezels (7e druk in 2010). Vervolgens zag het fotoboek Dolen het licht (Lannoo, 2009) en in 2014 Altijd ergens (uitg. Kannibaal). In 2017 jaar verscheen het prachtige, zeer aanbevelenswaardige fotoboek Het verlangen naar Frankrijk, waarin Michiel Hendryckx allerlei kijkjes biedt op het rijkgeschakeerde Frankrijk, zowel in woord als in beeld.

Reageer