1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

Het hoge woord – Rosemarijn Milo

8 feb, 2021 Onderdeel van besprekingen

Bespreking door Schrijver in Frankrijk

Tot voor kort waren veel dingen taboe, men hield ze geheim. Respectabele families moesten veel schijn ophouden, dat kon zwaar op de familieleden drukken. In het nieuwste boek van Rosemarijn Milo, Het hoge woord (U2pi, 2020), zijn we getuige van de onthulling van zo’n geheim. Alles zit ‘m in het geleidelijke van de onthulling, van het geheim zelf vinden we vandaag dat het heus zo’n schande nog niet was. De tijden zijn veranderd. Rosemarijn Milo past een interessante literaire manoeuvre toe om de spanning die de geleidelijke onthulling met zich meebrengt te verhogen: de (fictieve) ik-persoon en de hoofdpersoon (de grootvader van de auteur) zijn niet een en dezelfde. Pas langzaam komt in gesprekken tussen beiden de dramatische kant van het leven van de hoofdpersoon, Karel, aan het licht. Het geeft gelaagdheid aan het verhaal, wat past bij de diepte van het geleden leed.

Het boek, dat fictie met grondig gedocumenteerde non-fictie verbindt, is te lezen als een vervolg op Een vervlogen droom (2019). De schrijfstijl is even helder, eenvoudig en verzorgd. Wat mij bij het lezen het meeste plezier verschafte, dat waren de vele uitweidingen over concrete aspecten van het dagelijkse leven van verschillende generaties mensen, actief in verschillende domeinen, levend in verschillende delen van het land. Wanneer de tekst bovendien wordt afgewisseld door bijzonder suggestief beeldmateriaal (foto’s, krantenknipsels), krijg je een levend geheel. En dan is er natuurlijk het verhaal van de mooie, jonggestorven Guusje… Meer zeg ik niet.

Een goed boek, dat ik iedereen met een beetje interesse voor geschiedenis van harte kan aanbevelen.

.

Rosemarijn Milo is juriste, ze heeft in Nederland gewerkt als advocaat, daarna rechter. In 2006 is ze naar Frankrijk verhuisd, om er als tolk en vertaalster te werken bij de rechtbank van Metz. Ook heeft ze een conservatoriumopleiding als celliste gevolgd. Ze geeft af en toe cellorecitals in kleine kring. Ze is de auteur van Brieven uit La Dominance (2012) en Een vervlogen droom – verslag van een te kort leven (2019).

Reageer