1
1
2-300x75
3-300x75
4-300x75
5-300x75
6-300x75

De coltrui van Macron

5 nov, 2022 Onderdeel van plaisanteries

Clumn door Peter Hagtingius

Wat mij betreft is de voornaamste charme van Frankrijk dat er altijd wel wat te lachen valt in dit malle land. Zo kwam dezer dagen Monsieur le Président de la République hoogst persoonlijk met een vast briljant bedoeld kledingadvies , mocht het van de winter koud worden. Van een staatshoofd mag je iets van een subliem idee verwachten en geen wonder, dus, dat Emmanuel Macron na lang creatief peinzen zijn landgenoten het licht deed zien met een tip van Olympische allure: trek een coltrui (‘col roulé) aan!

Een bijdrage van de Nummer 1 van de natie aan het internationale debat over de energiecrisis, ik werd er tamelijk vrolijk van, voor ik me afvroeg of ik het wel goed begrepen had.

Zelfs parlementsleden getruid

Al een paar uur later was geen twijfel meer mogelijk, ik hoefde allen de tv maar aan te zetten. Humoristen, beroepslachebekjes, maar zelfs parlementsleden bespraken en bespotten de fantastische suggestie van de president. Ze hadden allemaal een coltrui aangetrokken.

Bij polaire omstandigheden zie ik zelf meer in een even klassieke als ouderwetse schipperstrui, ik heb er nog eentje, destijds mee laten verkassen toen ik de Grote Oversteek van het chagrijnige noorden naar het frivole zuiden van de ongebonden tralala had aangedurfd.

Propaganda voor de Haute Couture?

Maar goed, ik weet er weinig tot niets van, maar Frankrijk staat dus ook hoog genoteerd in de eredivisie van het textiele modemilieu van de schaar-evangelisten die de ambachtelijke Academie Naald & Draad met goed gevolg hebben doorlopen. Misschien paste het pleidooi van de president voor de coltrui wel in een eigentijds propaganda-offensief voor de Franse Haute Couture. En dat dan naadloos in verband brengen met het energievraagstuk en de klimaatverandering. In mijn omgeving had ik al jaren geen coltrui meer gezien, wie weet rook de president een kans.

Steve Jobs en Poetin

Ik was nieuwsgierig geraakt en zoals dat tegenwoordig gaat: een kijkje op Wikipedia. Ik weet nu dat de trui al in de 15e eeuw gedragen werd, dat ie in 19e eeuw vooral bij arbeiders, atleten en zeelui en vogue’ was. In de 20e eeuw bij artiesten en intellectuelen. Steve Jobs en Vladimir Poetin zouden gedreven coltrui-dragers zijn. Je kunt moeilijk volhouden dat de trui een trouvaille van Frans mode-design is. Waarom begon Macron er dan over? Poetin? Hij zo’n trui, dan wij in Frankrijk ook? Heel lang geleden sprak ik in Parijs een modeprinsje. Die me inpeperde dat mode altijd voorloopt op maatschappelijke ontwikkelingen, als een indicatie van wat ons te wachten staat. Ik dacht toen: onzin. Maar ik ben later gaan twijfelen.

Waar zou de coltrui nu voor aankondigende functie vervullen? Een nieuwe Koude Oorlog?

De lange onderbroek

In Nederland had je vroeger Jaeger ondergoed en lange onderbroken. Die hielpen als het Elfstendenkoud was. Weet Macron natuurlijk niet. Een Koude Oorlog plus een mondiale energiecrisis met een coltrui te lijf, ik heb echt even gedacht dat de president zich en plein public’ kandideerde voor een hoofdrol in het Theater van de Lach.

Ik heb bij Amazon geen coltrui besteld.

.

Peter Hagtingius is journalist en columnist in Zuid-Frankrijk. Van hem verscheen ook onder het pseudoniem Peter Hooft de verhalenbundel Provençaalse Praatjes (Uitg. Grenzenloos, 2016)

Reageer